Ratno stanje u Jeremeniji!

16:25 27. 09. 2020. FoNet

NAGORNO KARABAH - Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje zbog situacije u Nagorno Karabahu! Jermenski premijer Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi da su jermenske snage prve zapucale, i to naviza provokacijom.

"Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu “, napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

U Nagorno Karabahu, jermenske snage jutros su oborile dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana prethodno je saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima. U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donela i jermenska vlada.

Reagovala je i Moskva pozivom da se momentalno obustavi vatra, kao i Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koja poručuje da konflikt mora da se rešava samo mirnim putem. (kraj) nm

Share: