Jermenska strana odgovorna

14:48 28. 09. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

SARAJEVO - Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i potpredsednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas da jermenska strana snosi punu odgovornost za izbijanje sukoba u Azerbejdžanu.

"Duboko smo zabrinuti zbog situacije u Azerbejdžanu nakon artiljerijskih napada jermenskih snaga. Po međunarodnom pravu regija Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana i objavljivanje rata predstavlja ponovnu vojnu agresiju koja se ne smije tolerisati, naročito nakon što je meta jermenskih napada bilo i civilno stanovništvo", smatra Izetbegović, preneli su mediji u BiH.

On je dodao da scene iz Azerbejdžana po svemu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine, kada je bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem proterivanja stanovništva i komadanja njene teritorije.

"Azerbejdžan ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dopusti ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom, koje su tokom 90-ih godina izvršile jermenske snage, proteravši brojne izbeglice i sprečivši ih kasnije da se vrate svojim domovima", ocenio je lider SDA. (kraj) vbr/sv/dj

Share: