Oštra osuda Rusije

21:57 06. 10. 2020. FoNet

Brisel - Posle 22. samita Evropske unije (EU) i Ukrajine, održanog danas u Briselu, u zajedničkoj izjavi predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i potpredsednika Evropske komisije Džozepa Borelja potvrđena je "nepokolebljiva podrška" EU nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine "u okviru njenih međunarodno priznatih granica".

U Izjavi koja se sastoji od 16 tačaka apostrofirano je da bi vakcina protiv korona virusa trebalo da bude "globalno dobro po pristupačnim cenama" i da ukrajinska strana ceni podršku EU u borbi protiv pandemije, koja se sastoji u paketu podrške vrednom 190 miliona evra, uz 1,2 milijarde evra na ime makrofinansijske pomoći.

Takav socijalno-ekonomski učinak "daleko prevazilazi ono što je pružio bilo koji drugi partner", kaže se u pisanoj izjavi.

Konstatovano je da je sada EU najveći trgovinski partner Ukrajine, a naglašena potreba daljeg jačanja "pluralizma medija".

EU će podržati Ukrajinu u borbi protiv "hibridnih pretnji i deziformacija" u kontekstu kampanje koja se vodi protiv EU i Ukrajine "uključujući i Rusiju".

"Ponovljena je snažna osuda nespornog kršenja ukrajinskog suvereniteta i integriteta činom agresije od strane ruskih oružanih snaga februara 2014", dodaje se u izjavi i osuđuje "ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja od strane Rusije, militarizacija poluostrva i ozbiljno pogoršanje situacije sa ljudskim pravima".

Rusija je pozvana da oslobodi sve zatvorenike koji su ukrajinski državljani, uključujući krimsko-tatarske aktiviste, a koji se nalaze na Krimu ili u Rusiji. (kraj) dpv

Share: