Molotovljev vs vodeni topovi

21:07 07. 10. 2020. FoNet

Atina - Apelacioni sud u Atini proglasio je danas lidere kranje desničarske partije Zlatna zora krivim za formiranje kriminalne organizacije i time okončao petogodišnji sudski proces, zbog čega je došlo do žestokog sukoba između policije i dela demonstranata u kome su organi reda upotrebili suzavac i vodene topove, nakon što su bili napadnuti molotovljevim koktelima, dimnim bombama i drugim predmetima, prenosi Katmerini.

Apelacione sudije su utvrdile da su sedmorica bivših poslanika, računajući i lidera partije Nikosa Mičalolakosa, krivi za vođenje kriminalne organizacije, dok su ostali optuženi oglašeni krivima zbog učešća u kriminalnoj organizaciji.

Na ulicama grčke prestonice od ranog jutra okupilo se, prema agencijskim izveštajima, više od 15.000 demonstranata, a grčke vlasti su izvele veoma brojne policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija.

Radikalna politička grupacije Zlatna zora je nastala 1993. godine, a 2005. je privremeno ugašena. Rad je obnovljen marta 2007, ali najveći politički uspeh postiže 2012. kada osvaja skoro 12 odsto glasova na izborima i sa 18 poslanika postaje treća najjača politička snaga u parlamentu. Na izborima održanim prošle godine, međutim, nije uspela da pređe cenzus. (kraj) dpv

Share: