EU nema alternativu

21:37 08. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Priština - Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji sastao se danas sa liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem koji je naglasio da Kosovo nema i ne želi drugu alternativu od Evropske unije.

Kurti je govorio o značaju trgovine i integracije Kosova i regiona u globalnu ekonomiju i informisao Vareheljia o prethodnoj Vladi Kosova.

Pokret je izvestio Varheljia da kosovski preduzetnici imaju tri glavne prepreke koje koče njihov razvoj, a to su niska potražnja zbog visokog nivoa siromaštva, nestašice i teškoća u pristupu finansijama, korupcija i organizovani kriminal.
Stoga oni moraju imati našu beskompromisnu pažnju, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Kurti je dodao da Kosovo ima dijasporu koja je važno bogatstvo za razvoj zemlje, a slično kao što su to radile Poljska i Estonija - treba da se radi na stvaranju povoljnih uslova da dijaspora ovde ulaže i započne povratak stručnjaka.

Kurti je na naglasio da Kosovo nema i ne želi alternativu osim Evropske unije, pa je važno da zemlja ima vladu sa građanskim legitimitetom koja je odlučna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. (kraj) js/dpv

 

Share: