Tramp nije zarazan

13:09 11. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

VAŠINGTON - Lekar predsednika SAD Šon Konli kaže da je Donald Tramp u subotu testiran na kovid-19 i da više nema opasnosti da drugima prenese virus!

"Deset dana od pojave simptoma, i pošto 24 sata nema temperaturu i simptomi generalno nestaju, napredni test je ukazao na to da više nema dokaza o aktivnom repliciranju virusa", piše u saopštenju doktora Konlija.

Ipak, Bela kuća nije odgovorila na pitanje da li izjava Trampovog lekara znači da je predsednik testiran i bio negativan na korona virus, od kojeg je u Americi umrlo više od 213 hiljada, a obolelo gotovo 7,7 miliona ljudi.

Izveštaj Trampovog lekara objavljen je nekoliko sati pošto je predsednik u Beloj kući održao predizborni miting na kojem se posetiocima obratio s terase, i skinuo masku čim je počeo da govori. Tramp je poručio da se oseća sjajno.

Članovi njegove administracije, međutim, kritikovani su zajedno s njim zbog toga kako su upravljali pandemijom, jer nisu nosili maske i nisu držali fizičku distancu. Najmanje 11 bliskih saradnika predsednika SAD je pozitivno na korona virus.

Tramp je 2. oktobra objavio da su njegova supruga Melanija i on pozitivni na koronavirus, a hospitalizovan je kasnije tog dana.

Iako je njegov lekar rekao da predsednik može da nastavi s pojavljivanjima u javnosti jer nema rizika da nekome prenese virus, drugi stručnjaci kažu da se s tim malo požurilo.

Doktorka Sendi Nelson, infektolog iz Opšte bolnice u Masačusetsu, kaže za Rojters da uputstva govore da oni s blažom kliničkom slikom kovida mogu da obnove kontakte deset dana posle pojave simptoma i pošto 24 sata nemaju temperaturu, bez da piju lekove.

Ali, ljudi koji su bili hospitalizovani i primali kiseonik, poput Trampa, uputstva govore da treba da budu u izolaciji od 10 do 20 dana!

"On ispunjava uslove određenih vremenskih okvira, ali ti okviri ne važe za ljude koji su bili u bolnici", kaže dr Nelson. (kraj) lj/nm

Share: