Čeka se potez Sofije

19:21 11. 10. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev kaže da će, ukoliko Bugarska ne promeni odnos prema zemlji i makedonskom narodu, možda biti potrebno pripremiti se da u decembru neće biti međuvladine konferencije i da, samim tim, ni pregovori Severne Makedonije s EU neće početi!

„Razgovori ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija i premijera Bojka Borisova bili su dobri, ali razgovori ministra Ekaterine Zaharieve i ministra Osmanija nisu bili baš dobri. Ono što predlaže ta strana nije ni dobrosusedstvo, ni bratstvo, a ni evropski, a ako tako ostane, trebalo bi da pripremimo makedonski narod da prva međuvladina konferencija koju očekujemo u decembru možda neće početi“, kaže Zaev.

Zamenik premijera za evropska pitanja Nikola Dimitrov smatra da ako Unija dozvoli da makedonski jezik bude prepreka, onda ne zaslužuje pridev evropski.

„Nije evropsko da makedonski jezik postane prepreka našoj evropskoj budućnosti i integraciji. Ako Evropska unija na neki način dozvoli da makedonski jezik bude prepreka našoj integraciji, onda neće zaslužiti pridev 'evropski' u svom imenu, i ne znam možemo li verovati u takvu Evropsku uniju”, poručuje Dimitrov. 

Zamenik premijera za evropska pitanja Nikola Dimitrov je tokom polaganja cveća u Prilepu povodom Dana ustanka - 11. oktobra, govorio o integraciji Severne Makedonije u EU. Smatra da ako Unija dozvoli da makedonski jezik bude prepreka, onda ne zaslužuje pridev evropski.

„Nije evropsko da makedonski jezik postane prepreka našoj evropskoj budućnosti i integraciji. Ako Evropska unija na neki način dozvoli da makedonski jezik bude prepreka našoj integraciji, onda neće zaslužiti pridev „evropski“ u svom imenu i ne znam možemo li verovati u takvu Evropsku uniju”, rekao je Dimitrov i dodao da nema prijateljstva bez uzajamnog poštovanja.

Zaev je, povodom praznika 11. oktobra - Dana ustanka, iz Kumanova, ispred Spomen-kosturnice, čestitao praznik svim građanima, ističući da su na današnji dan Kumanovo i Prilep preduzeli akcije za ostvarenje sna - državnosti. (kraj) sv/nm

Share: