EU vraća slobodu kretanja

15:18 13. 10. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Brisel - Evropska unija usvojila je danas sistem "semafora" kojim bi zemlje članice trebalo da se rukovode pri odlučivanju da li će tražiti negativan test na kovid-19 ili karantin za osobe koje putuju unutar EU zbog turizma i drugih neesencijalnih putovanja.

Ministri za evropske poslove odobrili su preporuke na sastanku koji je imao za cilj zaustavljanje zbunjujuće kombinacije ograničenja kao i vraćanje slobodnog kretanja, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sa velikim porastom novih slučajeva unutar zemalja članica, samo nekoliko područja trenutno je kvalifikovano za "zeleni" pojas koji omogućava neograničena putovanja. Njime je obuhvaćena većina istočne Nemačke, delovi baltičkih i nordijskih zemalja, pojedina područja Bugarske i Grčke kao i jedna zona u Italiji.

Zemlje Evropske unije biće ohrabrene da primene "proporcionalne mere" za srednje rizične, odnosno "narandžaste" zone kao i visokorizične "crvene", koje će uključivati karantin ili test, ali ne i i zabranu ulaska. (kraj) sv/dpv

Share: