Bez ograničenja iz EU

23:01 13. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Vašington - Međunarodna krizna grupa (MKG) predviđa da će konačni sporazum Kosova i Srbije podrazumevati velike ustupke, uključujući široku autonomiju opština sa srpskom većinom na Kosovu i za Albance u Preševskoj dolini u Srbiji ili razmenu teritorija, rekao je Radiju Slobodna Evropa jedan od autora poslednjeg izveštaja MKG o sukobima Đuzepe Fama.

Kad je reč o finalnom sporazumu, Fama kaže da je važno da obe strane shvate da “ne može biti reči o scenariju u kojem bi Srbija ili Kosovo dobili sve što traže, a da istovremeno ne učine i ustupke“.

Takođe ističe da EU ne bi trebalo da unapred nameće ograničenja u dijalogu dve strane, odnosno da ih sprečava da tokom razgovora “identifikuju i diskutuju potencijalna rešenja koja ne moraju nužno da budu u skladu sa onim što Brisel preporučuje”, čak i ako je reč o kontroverznom pitanju teritorijalne razmene.

Sjedinjene Države, prema mišljenju Fame, trebalo bi da igraju ulogu u ubeđivanju Kosova da redizajnira platformu za dijalog.

Na pitanje da li uzajamno priznavanje vidi kao ostvariv scenario, Fama je odgovorio:

"Svakako, manevarski prostor je vrlo tesan i mi znamo da je diplomatija ponekad pravila jedan korak napred – dva koraka nazad, zbog složenosti ovog konkretnog pitanja, ali EU je definitivno dobro opremljena da insistira na potencijalnom rešenju".

"Ali, koliko brzo se to može dogoditi veoma je upitno, zato što balans ostaje nepromenjen. Ono što vidimo jeste da Evropska unija još ima veliki znak pitanja kad je reč o uzajamnom priznanju, to pitanje nije razjašnjeno mandatom i ingerencijama njenog specijalnog predstavnika".

"Posebno je važno da se tokom konsultacija postigne međusobno razumevanje da pravno obavezujući sporazum mora da uključi i pitanje uzajamnog priznavanja. Znamo da je to bilo posebno teško, s obzirom na činjenicu da i danas pet država - članica EU nastavlja da ne priznaje Kosovo. I za to će biti potrebna fina i dobro kalibrirana diplomatija", smatra Fama.

Fama je ocenio da retorika vezana za dijalog ne doprinosi da se postigne održivo rešenje i jedna od preporuka MKG Evropskoj uniji jeste da udvostruči svoje napore i investira u kampanju informisanja o tim razgovorima. (kraj) js/dpv

Share: