Pogubno o BiH bez Bošnjaka

17:39 14. 10. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - U razgovorima političkih lidera bosanskih Srba i Hrvata sa zvaničnicima u Zagrebu i Beogradu glavna tema je BiH, a ne odnosi Srbije i Hrvatske i ta činjenica drži dodatno budnim bošnjački narod, koji, poučen istorijskim iskustvima iz nedavne prošlosti, s oprezom prati takve aktivnosti, izjavio je reis Islamske zajednice BiH Husein Kavazović.

Prinuđeni smo da upozoravamo i ponavljamo, da su dogovori nastali iz takvih razgovora, a bez ravnopravnog učešća Bošnjaka, bili pogubni za region. Posmatranje našeg naroda sa pozicije sile je pokazatelj elementarnog nerazumevanja i nepoznavanja i Bosne i Bošnjaka, ocenio je reis.

On je istakao da željno iščekuje dan kada će BiH i formalno postati deo te zajednice, kojoj suštinski pripada oduvek. Biti članom Evropske unije, kaže Kavazović, koja nudi standarde življenja dostojne čoveka, i članom NATO koji nudi sigurnost za sve, težnja je većine stanovnika naše zemlje, rekao je on.

"Za to, dok se krećemo u pravcu evroatlanskih integracija, čude aktivnosti koje podstiču dezintegracijske procese u Bosni i Hercegovini, pa i regiji. Prošlo je dva meseca od nagoveštaja tzv. srpsko - hrvatskog pomirenja na prostoru Balkana, što sam, u svojstvu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pozdravio. Dobronamerni razgovori političkih lidera, posebno u našem delu sveta, uvek su dobro došli", ocenio je reis. (kraj) lj/js/dpv

Share: