Pošta žrtvama na Kazanima

17:08 25. 10. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

Sarajevo - U Sarajevu je danas obeležena godišnjica stradanja civila, mahom Srba i Hrvata, na lokalitetu Kazana, na obroncima Trebevića iznad Sarajeva.

Kazani su nepristupačan lokalitet na obroncima Trebevića gde su u vreme ratnih zbivanja tokom 1992. i 1993. pripadnici Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace dovodili i ubijali civile koji su potom bacani u jamu, preneo je RSE.

Grupa građana i građanki Sarajeva okupila se ispred Vječne vatre u Sarajevu, kako bi odali počast ubijenima, s porukom da je suočavanje s tamnim stranicama prošlosti znak herojstva i ljudskosti.

Okupljeni su poručili da je potrebno u glavnom gradu BiH izgraditi spomenik za sve žrtve zločina na Kazanima, a kojim će se pokazati spremnost na suočavanje s prošlošću.

"Danas smo ovde da se prisjetimo da je prije 27 godina izvršeno svirepo ubistvo na lokalitetu Kazani. Taj ratni zločin počinili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i predstavlja crnu mrlju u odbrani grada Sarajeva", rekla je Matea Jerković, aktivistkinja Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Obeležavanju ove godišnjice odazvao se i poznati bosanskohercegovački istoričar Husnija Kamberović, profesor na Univerzitetu u Sarajevu. On je, takođe, naglasio potrebu izgradnje spomenika u Sarajevu za žrtve ubijene na Kazanima. (kraj) sv/dpv

Share: