Evakuacija 100 000 ljudi

20:18 27. 10. 2020. FoNet

Irvine - Više od 100.000 ljudi nalazi se pod obveznim nalogom za evakuaciju zbog neobuzdane vatrene stihije u južnoj Kaliforniji, gde dva požara izmiču kontroli mada se protiv njih ručnim alatima bori 700 vatrogasaca, od kojih su dvojica juče hospitalizovana zbog opekotina drugog i trećeg stepena.

Požari su se u okrugu Oranž brzo širili i spajali, spalivši više od 10.000 hektara, dok je vatrena stihija u Silveradu u ponedeljak učestvorstručena, s tim što ima indicija da je požar izazvan incidentom na dalekovodu.

Na glavnim putnim pravcima automobili su nabijeni jedni uz druge, krcati ljudima koji beže u šoku od brzine događanja, što podseća na filmske scene, prenose izveštači CNN.

Situaciju ilustruju opisom meštanina Eda Paskarsia, koji je sa suprugom u ponedeljak popodne bežao od vatre u Silveradu i video žar koji leti ka njegovom susedstvu.

"Nebo je bilo narandžasto, nekako poput sudnjeg dana", opisao je. "Nikada nisam video takve dramatično brze promene", citira CNN Paskarsia.

Prema statistici kalifornijske Službe za šumarstvo i zaštitu ljudi, imovine i resursa od požara, ove godine u požarima je do sada izgubljen 31 život i spaljeno rekordnih četiri miliona hektara. Visoke temperature bez vlage i vetroviti vremenski uslovi uzrokovali su česta isključenja struje da bi se prevenirala još veća katastrofa. (kraj) dpv

Share: