ISIL preuzeo odgovornost

20:16 03. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović, Anđelija Stojković

Beč, Sarajevo, Rijad - Islamska država (ID) preuzela je danas odgovornost za teroristički napad u Beču u kojem je u ponedeljak ubijeno četvoro ljudi, javio je Rojters, pozivajući se na islamističku novinsku agenciju Amak.

Uz saopštenje je objavljena i fotografija muškarca sa bradom za kojeg agencija tvrdi da se zove Abu Dagna el Albani i da je, u ponedeljak, izvršio napad pištoljem i mitraljezom.

Napadač je zvanično identifikovan kao Kujtim Fejzulaj (20), koji je osim austrijskog, imao i državljanstvo Severne Makedonije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije saopštilo je danas da je, osim Kujtima Fejzulaja, još dvoje makedonskih državljana umešano u napade.

Evropska policija (EUROPOL) zatražila je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Herecegovine informacije o pojedinim osobama koje se mogu dovesti u vezu sa terorostičkim napadom u Beču, prenosi danas portal klix.ba.

Iz agencije je potvrđeno da je EUROPOL dostavio spisak SIPA sa imenima osoba za koje traži sve informacije kojima raspolaže. 

Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu i građanima Austrije povodom terorističkog napada u Beču, ističući da je "teroristički zločin sve ostavio bez reči" i osuđujući napad u Beču.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik takođe je uputio telegrame saučepća predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu i kancelaru Sebastijanu Kurcu, istakavši da ga je potresla vest o surovom terorističkom napadu, uz poruku da je "krajnje vreme da se sve države i svi narodi sveta ujedine u borbi protiv terorizma", prenosi Srna.

"Naše misli su uz porodice tragično nastradalih, njihova žrtva i nevino stradanje ne smeju biti uzaludni, već treba da budu utkani kao zlatni temelj i simbol borbe svih nas protiv gnusnog i kukavičkog terorizma, koji svet šokira nemilim i tužnim slikama", poručio je Dodik.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel Al-Jubeir ocenio je u utorak na Tviteru da je napad u Beču grozan zločin suprotan svim religijama i ljudskim vrednostima, prenosi Rojters.

"S prijateljima iz Republike Austrije delimo tugu zbog terorističkog zločina koji je za metu imao nevine ljude u Beču. Ovaj gnusni zločin i njemu slični protivni su svim religijama i ljudskim vrednostima, naveo je on i poručio da terorizam nema religiju ili rasu. (kraj) vip/js/dep

Share: