Balkan - supermarket za oružje

18:24 06. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Berlin - Članak pod naslovom "Trag iz Beča vodi do supermarketa za oružje", u kome Velt citira analitičara iz Severne Makedonije Metodi Hadži-Janeva koji tako naziva Balkan, počinje opisom fotografije koju je na Instagram postavio terorista koji je u ponedeljak u Beču ubio četvoro i ranio više od 20 ljudi, prenose Vijesti.

Mnogo više o njemu govori oružje s kojim se slikao, piše autor članka Alfred Hakensberger i navodi da su automatska puška i pištolj iste marke kao i oružje koje su teroristi Islamske države koristili u napadima u Parizu 2015. godine.

Tu spada i puška Zastava M70. Tom srpskom verzijom ruskog kalašnjikova Kujtim F. je pucao po nevinim ljudima u Beču. Kod njega je pronađen i pištolj Tokarev, ista marka koju je francuska policija pronašla i kod nekih napadača u Parizu.

Hadži Janev kaže da nije iznenađenje da je i bečki napadač bio naoružan oružjem srpske firme.

"Zastavinih pušaka ima puno i mogu se jeftino dobiti na crnom tržištu. Održavanje je lako, pouzdane su i lake za upotrebu. Možete ih kupiti preko Darkneta i direktno od kriminalnih mreža, kojih ima vrlo moćnih i uticajnih u Srbiji, ali i u drugim zemljama jugoistočne Evrope", rekao je Hadži Janev.

List navodi da je Hadži-Janev jedan od pet autora koji su nakon opsežnih istraživanja u junu ove godine objavili studiju Instituta za taktiku o ilegalnoj i legalnoj trgovini oružjem u jugoistočnoj Evropi, koji je fokusiran i na Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). (kraj) is/js/dpv

Share: