Nije bilo odliva novca

13:23 14. 11. 2020. FoNet | Centralna banka Crne Gore demantuje navode mandatara Zdravka Krivokapića

Podgorica - Od početka septembra ove godine do 11. novembra nije bilo transakcija koje bi uticale na smanjenje likvidne aktive i odliv depozita, u meri koja bi ugrozila adekvatnost likvidne pozicije bilo koje od banaka, saopštila je Centralna banka Crne Gore, prenosi danas RTCG.

Podgorička Pobjeda zatražila je odgovor Centralne banke posle izjave mandatara Zdravka Krivokapića da jedna banka direktno prebacuje ogromne količine novca sestrinskoj banci u Srbiji kojim se tamo kupuju nekretnine.

"Na osnovu mesečnih i dnevnih izvještaja dostavljenih od banaka, konstatovano je da su od početka septembra 2020. do 11. novembra ukupni depoziti ostvarili rast od 5,4 miliona evra, pri čemu je najveći pad ostvaren kod neke od banaka, supsidijara stranih bankarskih grupa, iznosio 10,5 miliona evra, navodi se u odgovoru banke.

U tom periodu, na osnovu dnevnih izvještaja banaka, ukupna likvidna aktiva banaka je ostvarila pad od 14,9 miliona, ali je i dalje ostala na zadovoljavajućem nivou od preko 20 odsto ukupne aktive, pojasnili su iz CBCG.  (kraj) vbr/ivt

Share: