Godišnjica korone

18:58 17. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Njujork - Pre godinu dana, 17. novembra, u kineskom gradu Vuhanu pojavila se misteriozna zaraza, bio je to početak pandemije koja je do danas usmrtila više od 1,3 miliona ljudi i zarazila desetine miliona širom sveta, podseća danas Njuzvik.

U martu ove godine kineski list Saut Čajna Morning Post objavio je članak zasnovan na podatku kineskih vlasti da je prvi poznati slučaj zaraze korona virusom onaj od 17. novembra. Radilo se o pedesetpetogodišnjem muškarcu iz kineske provincije Hubei, iako nulti pacijent i dalje nije potvrđen.

Kineske vlasti, međutim, nisu zvanično identifikovale prvi slučaj zaraze do 8. decembra prošle godine.

U narednim sedmicama, zdravstvene ustanove u Vuhanu primile su na desetine pacijenata koji su bolovali od misteriozne upale pluća. Imali su niz neobjašnjivih simptoma, od visoke temperature preko kašlja do problema sa disanjem.

Među tim prvim pacijentima bio je i stariji par. Lekarka koja je bila zadužena za brigu o njima Zang Đijang kasnije je rekla kineskoj državnoj novinskoj agenciji Sinhua da joj se bolest činila "kao grip ili upala pluća".

Međutim, snimci su pokazali abnormalne promene na plućima, koje nisu bile karakteristične ni za jednu od te dve bolesti. (kraj) is/js/dpv

Share: