Vesti bez novinara!

18:06 20. 11. 2020. FoNet

Podgorica - U glavnim informativnim emisijama TV Crne Gore u oktobru 2020. preovladavale su vesti bazirane na dostavljenim informacijama, što znači da uređivanje zavisi prvenstveno od angažmana onih koji ih šalju, a ne novinara iz redakcije informativnog programa, ocenjeno je u analizi Medija centra, koja je danas predstavljena, prenose Vijesti.

Analiza će biti dostavljena Savetu i upravi crnogorskog javnog RTV servisa.

Analiza se bavila aspekatima uređivačke politike na osnovu kojih se može proceniti da li izbor i način obrade vesti i priča zadovoljava potrebu i pravo javnosti da bude blagovremeno informisana o bitnim dešavanjima u zemlji, regionu i svetu i u skladu sa programskim principima, profesionalnim standardima i etičkim načelima Kodeksa novinara Crne Gore.

U analizi se kaže da se proaktivan uređivački pristup u emisijama Dnevnik 2 praktikuje u situacijama kada treba promovisati nešto ili afirmisati određeni pristup nečemu, a da ga nema kada treba produbljenije i svestranije obraditi neku temu koja je aktuelna i relevantna sa stanovišta javnog interesa, rekao je predsednik Skupštine Medija centra Dragoljub Vuković. (kraj) vip/js/dpv

Share: