Lekari odbili respiratore

19:52 24. 11. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Mostar - Univerzitetska klinika iz Mostara saopštila je danas da je odbila da preuzme respiratore iz Kine koje Civilna zaštita Federacije BiH deli medicinskim ustanovama, nakon korupcijske afere u nabavci, u proleće ove godine, a u koju je umešan i premijer Fadil Novalić, prenosi portal index.hr.

Nekoliko zdravstvenih ustanova u BiH tvrdi da respiratori, za koje je plaćeno oko 5.5 miliona evra, ne mogu da rade ili im je potreban dodatni servis, lekari mostarske bolnice jednoglasno su odbili da ih prime i koriste u lečenju kovid-19 i smatraju da bi ti respiratori mogli dodatno da ugroze život pacijenata.

"Svi naši lekari intenzivne nege su potpisali izjavu kako ne žele da rade s tim respiratorima jer ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti zdravlje ljudi. Govorimo o pacijentima čije je zdravstveno stanje izuzertno teško i respiratori koje nam nudi Civilna zaštita Federacije BiH mogu samo pogoršati stanje pacijenta, a ne pomoći im", kažu mostarski lekari.

U saopštenju ističu da su identični takvi respiratori već dostavljeni iz donacije Saudijske Arabije i da su se pokazali sasvim beskorisnim. (kraj) lj/js/dpv

Share: