Prva žena ministar vojni

19:32 27. 11. 2020. FoNet

Beograd - Dr Olivera Injac, vandredni profesor bezbednosti u Podgorici, postaće prva žena ministar odbrane u istoriji Crne Gore, jer ju je za tu funkciju danas kandidovao mandatar Zdravko Krivokapić, što je, prema pojedinim medijima, iznenađenje za crnogorsku javnost.

Krivokapić je, obrazlažući predlog, rekao da je dr Injac jedini profesor bezbednosti na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici.

"Završila je brojne seminare koji se tiču EU integracija, napisala veliki broj radova, učestvovala u kreiranju strategija bezbednosti, govori dva jezika i ima brojne kontakte", dodao je Krivokapić uz opasku da ne podcenjuje političare, "ali ova vlada treba da bude ekspertska".

Krivokapić je istakao da je dr Injac "prepoznata u Briselu i drugim mestima koja su prepoznata kao mesto saradnje sa NATO".

Dr Injac je diplomirala na Filozofskom fakuletu u Nikšiću 1999. godine, magistrirala 2005. i doktorirala 2011. na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

U međuvremenu je završila dva programa u nemačkom Centru za međunarodne studije i bezbednost Džordž Maršal, a u oblasti terorizma usavršavala se na Institutu za odbranu Ministarstva odbrane SAD.

Pre univerzitetske karijere bila je zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore i u Upravi policije.

U zvaničnoj biografiji stoji da je kao istraživač učestvovala na nacionalnom projektu Bezbednosni aspekt evroatlantskih integracija Crne Gore i na TEMPUS projektu Usavršavanje sajber obrazovnog sistema u Crnoj Gori.

Bila je član Atlantskog saveta u Crnoj Gori i član uredničkih odbora stručnih časopisa ministarstava odbrane Slovenije i Severne Makedonije. (kraj) dep

 

Share: