Neredi u Parizu

18:26 28. 11. 2020. FoNet

Beograd - Na hiljade protivnika predloženog Zakona o bezbednosti, koji zabranjuje deljenje fotografija policijaca, okupillo se danas u 70 gradova Francuske u znak protesta, a policajci u Parizu, kojima je savetovano da se ponašaju odgovorno, tokom demonstracija bacili su suzavac među uglavnom mirne demonstrante da bi rasterali izgrednike, pa je posle tročasovnih nereda privedeno 47 demonstranata, dok je ranjeno 37 policajaca.

Bunt je izbio širom zemlje zbog zakona koji će kao krivično delo sankcionisati objavljivanje fotografija ili videozapisa policijskih službenika "u nameri nanošenja štete njihovom fizičkom ili psihičkom integritetu".

Među masovnijim demonstracijama bile su one u Marseju.

Nevladin sektor i mediji su zabrinuti da će izmenama i dopunama zakona zapravo biti ukinuta sloboda štampe, a sa druge strane da će policiji biti omogućeno da njena brutalnost ostane neotkrivena i nekažnjena.U Parizu je više hiljada ljudi popunilo Trg republike i okolne ulice, noseći crvene sindikalne zastave, francusku trobojnicu i transparente osude policijskog nasilja, uz zahtev za slobodu medija ili da ministar unutrašnjih poslova Žerard Darmanin podnese ostavku, a u metežu je policija bacila suzavac. Prema AP, u demonstracijama su učestvovali novinari, studenti novinarstva, levičarski aktivisti, organizacije za zaštitu prava migranata i građani različitih političkih usmerenja, iskazujući bes zbog svega što doživljavaju "zbog policijske taktike" od kada su Žuti prsluci 2018. krenuli u proteste motivisane ekonomskim teškoćama.

Situacija je posebno podgrejana nakon što su se ovih dana pojavili snimci policajaca koji tuku Crnca "što je bio okidač za negodovanje u celoj zemlji", konstatuje AP.

Večeras je Sputnjik Srbija preneo saopštenje vlasti Pariza da su demonstranti zapalili fasadu Banke Francuske, požar je zahvatio obližnji kiosk i pekaru, pa su intervenisali vatrogasci. (kraj) dep

 

Share: