Tuži vojsku zbog hidžaba

19:09 01. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBIH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vere jer joj nije dozvoljeno da nosi hidžab u službi, prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Emela Mujanović je profesionalna pripadnica Vojske BiH koja devet godina nosi hidžab ili maramu. Zbog odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i premeštanjem u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku Bosne i Hercegovine.

Emela je nako toga, 26. marta 2020. godine pred Sudom BiH tužila Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj je nadležnosti, prema Zakonu o odbrani BiH, organizacija Oružanih snaga BiH. Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević rekao je RSE da, bez obzira što je ona pripadnica Oružanih snaga, postoji zakonska mogućnost "da se vodi građanski postupak" pred Sudom BiH u slučaju povrede ljudskih prava i diskriminacije. (kraj) lj/js/dpv

 

Share: