Mešanje u suverenost BiH

19:34 02. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Sarajevo - Ruska ambasada u Sarajevu saopštila je danas da se Rusija protiv današnjem kominikeu Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira u BiH, jer sadrži niz poruka dela međunarodne zajednice koje su na rubu mešanja u unutrašnja pitanja suverene Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

Sam dokument, nažalost, ponovo više liči na politički alat za promovisanje agende koja često nema nikakve veze sa implementacijom mirovnog sporazuma, pa čak je i u suprotnosti sa njim, navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

Rusija smatra da je takav oblik komunikacije sa institucijama suverene države upitan sa stanovišta opšteprihvaćenih normi međunarodnog prava.

"Rusija, kao garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosledno zagovara suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, nepovredivost temeljnih dejtonskih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, ali su naši partneri, nažalost, izbegli da jasno izraze punu podršku tim principima", kaže se u saopštenju. (kraj) is/js/dpv

Share: