Sprečen protest u Rabatu

23:14 14. 12. 2020. FoNet

Rabat - Jake snage bezbednosti razbile su pokušaj propalestinskih aktivista da u Rabatu, ispred zgrade parlamenta, organizuju protest protiv sporazuma Maroka o normalizaciji odnosa sa Izraelom, pod patronatom Sjedinjenih Američkih Država.

Policija, opremljena protivpožarnom opremom i vodenim topovima, sprečila je demonstrante da se solidarišu sa Palestincima i osude uspostavljanje diplomatskih odnosa između Rabata i Tel Aviva.

Maroko je u četvrtak, 9. decembra, najavio obnovu diplomatskih odnosa sa Izraelom, nakon što je američki predsednik Donald Tramp preko tvitera objavio da su Rabat i jevrejska država "pregovarali o punim diplomatskim odnosima".

Sporazum o normalizaciji, uz ostalo, donosi olakšavanje putovanja Jevreja i Izraelaca u Maroko i uspostavljanje diplomatskih i ekonomskih odnosa sa jevrejskom državom.

Stranka pravde i razvoja zemlje prekršila je ćutanje zbog Trampovog priznanja marokanske Sahare, u zamenu za potpunu normalizaciju odnosa s Izraelom, potvrdivši nepokolebljiv stav protiv "cionističke okupacije", uz osudu "zločina ubistva, raseljavanja i agresije" protiv palestinskog naroda.

Posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Sudana, Maroko je četvrta arapska zemlja koja je ove godine, zahvaljujući američkom posredovanju, najavila normalizaciju odnosa sa Izraelom. (kraj) dep

 

Share: