Bliski stavovi o BiH

18:57 16. 12. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Zagreb - Evropska unija nije spremna da ima dobre odnose s Rusijom, ali Rusija ima dobre odnose sa Hrvatskom, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je posle 16 godina došao u zvaničnu posetu Hrvatskoj, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lavrov je razgovarao sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i tom prilikom potpisana su dva međudržavna sporazuma.

"Kanale komunikacije treba držati otvorenima", rekao je Grlić Radman i istakao da oko Bosne i Hercegovine postoji visok nivo bliskosti stavova, jer i Hrvatska i Rusija podržavaju izmenu Izbornog zakona, konstitutivnost sva tri naroda i Dejtonska načela.

"Istakao sam da je u Bosni i Hercegovini od velike važnosti postići stvarnu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda koji treba sami da biraju svoje legitimne predstavnike", rekao je Grlić Radman.

Lavrov je rekao da svi treba da shvate da moraju da se poštuju sva tri konstitutivna naroda, jer bez toga nema Bosne i Hercegovine kao države.

"Poštovanje Ustava i Dejtona automatski znači i poštovanje stava Republike Srpske o vojnoj neutralnosti", kazao je Lavrov.On je istakao da je Rusija apsolutno saglasna sa hrvatskim kolegama da svaki konstitutivni narod mora imati pravo da sam bira svoje predstavnike u sve organe vlasti, uključujući i Predsedništvo, a naveo je da za njega kancelarija visokog predstavnika u BiH anahronizam. (kraj) is/js/dpv

Share: