Dodikov kabinet traži dokaze

10:06 24. 12. 2020. FoNet | Spomenka Vlatković

SARAJEVO - Iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika od Ambasade Ukrajine u BiH zatraženo je da navede relevantne informacije na osnovu kojih bazira tvrdnje da je sporna ikona, kohju je predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Segeju Lavrovu, deo ukrajinske kulturne baštine, objavio je portal ATV.

U noti u koju je ATV imao uvid, zatražili su od Ambasade Ukrajine u BiH da objasni na osnovu čega bazira tvrdnje da je ikona kulturna baština te zemlje, da iznese relevantne dokaze koji nisu bazirani na internet izvorima, te da samim time objasni i predoči dokaze kome i u kojem periodu je ona pripadala ukoliko ih poseduje.

"Po saznanjima Kabineta, predmetna ikona se ne nalazi niti na jednoj listi zaštićenog, izgubljenog ili otuđenog kulturnog blaga niti jedne zemlje. U cilju nastavka dobrih i prijateljskih odnosa sa Ukrajinom, kao i punom poštovanju svih međunarodnih konvencija koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, a imajći u vidu tvrdnje Ambasade Ukrajine da je predmetna ikona deo 'ukrajinske kulturne baštine molimo da Ambasada u Sarajevu, Kabinetu srpskog člana Predsedništva BiH dostavi što je pre moguće sve relevantne informacije u vezi sa predmetnom ikonom". (kraj) vip/sv/dj

Share: