Dogovoren trgovinski sporazum

17:27 24. 12. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

London - Velika Britanija i Evropska unija (EU) postigle su trgovinski sporazum samo sedam dana pre kraja tranzicionog perioda Bregzita i više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Unije, objavio je BBC.

Pregovarači Velike Britanije i EU sastančili su do kasno u noć i radili na finaliziranju sporazuma, a evropski izvori rekli su da je dogovor bio "neizbežan", osim u slučaju "iznenađenja u poslednjem trenutku".

Saopštavanje konačne odluke pomaknuto je za rano jutros nakon što su britanski premijer Boris Džonson i predsednica Europske komisije Ursula von der Lajen razgovarali telefonom "o poslednjim detaljima dogovora", prenosi Radio slobodna Evropa.

Von der Lajen je nakon postignutog sporazuma izjavila: "Napokon smo pronašli sporazum. Bio je to dug i naporan put".

"Dodala je da je sporazum "fer" i "balansiran" i da je bilo "pravično i odgovorno" za obe strane da krenu u njegov dogovor.

Ona je rekla da će pravila konkurencije "biti poštena i takva će ostati", obećavajući da će se pravila i standardi EU "poštovati" i da su dogovorili "efikasne alate" koji će "reagovati ako se naruši poštena konkurencija".Velika Britanija i EU "nastaviće sarađivati u svim oblastima od zajedničkog interesa", dodala je ona, poput klimatskih promena, energije, sigurnosti i transporta.

Von der Lajen potvrđuje da je dogovoreno pet i po godina "pune predvidljivosti za ribarske zajednice".

"Zajedno i dalje postižemo više nego što postižemo odvojeno", naglasila je Van der Lajen.

"Imamo sporazum", izjavio je izvor iz Douning strita. "Preuzeli smo kontrolu nad svojim novcem, granicama, zakonima, trgovinom i ribarstvom".

"Sporazum je fantastična vest za porodice i poslovne ljude u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva. Potpisali smo prvi trgovinski sporazum utemeljen na nultim tarifama i nultim kvotama koji je ikad postignut s EU", rekao je taj izvor.

"Ostvarili smo odličnu stvar za celo Ujedinjeno Kraljevstvo u rekordnom vremenu i u izuzetno izazovnim uslovima, koja štiti integritet našeg unutrašnjeg tržišta i mesto Severne Irske u njemu", dodao je on. (kraj) lj/dpv

Share: