Sukob zbog ambasadora

16:37 06. 01. 2021. FoNet

PODGORICA - Vlada Crne Gore pozvaće na konsultacije, koje mogu da traju bez ograničenja, one ambasadore čiji je opoziv odbio da potpiše predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a na mesto diplomatskih predstavnika koji budu "na konsultacijama" biće imenovani privremeni šefovi misija.

Kako dalje objašnjavaju "Vijesti", resorno ministarstvo je "na konsultacije pozvalo 37 ambasadora i otpravnika poslova Crne Gore".

Đorđe Radulović je odlučio da opozove ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadora u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića i ambasadora u Nemačkoj Veru Kuliš. 

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je juče da Đukanović nepotpisivanjem ukaza ministra Radulovića o opozivu ovih sedam ambasadora "opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja spoljne politike zemlje".

Đukanović je nepotpisivanje obrazložio nedostatkom konkretnih razloga za opoziv ambasadora, da ocena da su radili protiv države "zaslužuje objašnjenje", a da su izostale konsultacije na relaciji predsednik države, skupština i Vlada.

Generalni sekretar GP URA Mileta Radovanić ocenio je da Đukanović nastavlja sa produbljivanjem podela i opstruiranjem Vlade.

"To govore njegova dela, prvo vraćanje zakona koje je izglasala Skupština Crne Gore na ponovno glasanje, a potom odbijanje da potpiše opoziv ambasadora. Očigledno je da mu predstavlja problem suočavanje sa realnošću – Đukanović je političar prošlosti", saopštio je Radovanović. (kraj) dep

Share: