Na Cetinju dva badnjaka

20:04 06. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Joanikije danas je osveštao i naložio badnjake ispred Saborne crkve svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a episkopi Kirilo i Metodije su ispred Cetinjskog manastira blagosiljali i osveštali badnjake, dok je, uz pojačano prisustvo policije, stotinak metara dalje kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) ispred Dvora kralja Nikole naložila badnjake.

Ceremonije paljenja dva badnjaka na Cetinju održane su u isto vreme, u 15 sati, uz prisustvo ukupno oko 1 500 vernika, prema proceni lokalne policije.

Oko Cetinjskog manastira postavljena je metalna ograda, u čijoj blizini je bilo više policijskih vozila, prenose Vijesti.

Episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, čestitajući Badnje veče i Božić, istakao je kako "Crkva Božja nas priziva da se sjedinimo", saopštila je MCP.

"Posebno upućujem poziv našoj braći, koja lože nekakve druge vatre na nekim drugim mjestima, da ne idu za lažnim pastirima koji su se obukli kao vukovi u ovčije kože i zavode ih na suprotnu stranu", reko je episkop Kirilo, poručivši pristalicama CPC da je i "sveti mitropolit Amfilohije... položio sav svoj život na to da Crnu Goru okupi oko Hrista boga našega".

Paljenju badnjaka prisustvovali su ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, čelnici opozicionih partija Demokratskog fronta, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore.

Sledbenicima nekanonske CPC, okupljenim ispred Dvora kralja Nikole, obratio se samozvani mitropolit Miraš Dedeić, javljaju "Večernje novosti" u onlajn izdanju.Dedeić je pozdravio usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti i čestitao Badnji dan "onima koji su glasali za njega", jer je posle pola veka Crna Gora, kako je kazao, dobila zakon u skladu sa najsavremenijim evropskim standardima. 

Paljenju badnjaka CPC prisustvovali su predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i gradonačelnik Podgorice iz vladajuće DPS Ivan Vuković.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić prisustvovao je osveštanju i nalaganju badnjaka u Nikšiću. (kraj) dep

Share: