Preispitivanje u Švedskoj

17:23 14. 01. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

STOKHOLM - Kontroverzni švedski model upravljanja pandemijom kovida, koji je dao izuzetno loše rezultate, uslovio je pad poverenja u vladajuću Socijaldemokratsku partiju premijera Stefana Lofvena.

Anketa koja sprovedena početkom januara pokazala je da Socijaldemokratska partija više nema najveću podršku birača i vodeću poziciju je prepustila opozicionoj Demohrišćaskoj stranci, prenosi Politiko.

Vođa demohrišćana Eba Buš istakla je u parlamentarnoj debati da je strategija borbe protiv pandemije koju je nametala vlada, a koja je podrazumevala da sve kompanije, tržni centri, škole i granice ostanu otvorene, od početka bila pogrešna.

Ona je prvi put javno iznela da je Lofven na sastanku koji je na proleće prošle godine održao sa liderima parlamentarnih stranaka rekao da je strategija vlade da se pusti slobodno širenje virusa u populaciji kako bi što više ljudi steklo imunitet, čime bi se u značajnoj meri smanjio rizik od drugog talasa.

"Potpuno mi je neshvatljivo da se premijer usuđuje da ne prizna da je to bilo pogrešno, čak ni sada kada imamo tako veliku smrtnost zbog kovida", kazala je Buš.

Lofven je to kasnije demantrovao.

"Potpuno netačno. Nikada nismo smatrali da je rešenje da dozvolimo slobodno širenje virusa", kazao je Lofven novinarima. (kraj) is/dpv

Share: