Čestitke predsedniku Bajdenu

19:19 20. 01. 2021. FoNet

BEOGRAD - Džozef Bajden je danas u Vašingtonu stupio na dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država, a čestitke svetskih zvaničnika počele su da stižu i pre nego što je ceremonija inauguracije počela.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je "veliko olakšanje" nekoliko sati pre inauguracije Džozefa Bajdena za predsednika SAD, navodeći da taj osećaj dele mnogi u Nemačkoj.

Tokom četiri godine predsedničkog mandata Donalda Trampa narušeni su tradicionalno bliski nemačko-američki odnosi, a "populizam je osvojio najmoćniju demokratiju na svetu", poručio je Štajnmajer u video-poruci.

Papa Francisko poručio je Bajdenu da se moli "da ga Bog vodi u naporima da donese pomirenje u Sjedinjene Američke Države i među nacijama u svetu".

U poruci koja je poslata neposredno pošto je drugi katolički predsednik SAD položio zakletvu, papa je izrazio nadu da će Bajden raditi na tome da američko društvo obeleži pravdom, slobodom, poštovanjem i dostojanstvom za svaku osobu, posebno za siromašne, ranjive i one čiji glas se ne čuje.

Nekadašnji američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel napisao je danas na svom tviter nalogu da se mora čestitati novom predsedniku Bajdenu "zato što volimo Ameriku".

Želimo da uspe u nameri da našu veliku zemlju učini snažnom. Ne smemo raditi ono što je druga strana radila nama protekle četiri godine - da bez razloga i nesmotreno budu protiv svega što on čini, napisao je Grenel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je duboku veru da će Bajden dužnost predsednika obavljati posvećeno, "ne posustajući pred velikim izazovima kakve nose neizvesna vremena sa kojima je svet sada nevoljno suočen".

Nastojimo da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja, dodao je Vučić. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je u poruci na tviteru čestitao Bajdenu i Kamali Haris, naglasivši da "poznaje Bajdena kao snažnog podržavaoca naše Alijanse" i da je "jak NATO dobar i za SAD i za Evropsku uniju".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, obraćajući se ranije danas Evropskom parlamentu, povodom inauguracije Bajdena ocenila da "Evropska unija, posle četiri duge godine, ponovo ima partnera u SAD" i da je "nova zora u Americi je čekana dugo".

Lajen je dodala da su SAD "najstariji i partner od najvećeg povrenje za EU" i da obe strane moraju da rade zajedno i budu lideri u svetu.

Premijer Izraela Benjamin Natanjahu u poruci je istakao da je siguran u dugogodišnje prijateljstvo dve zemlje i pozvao Bajdena da "ojačaju savezništvo" radi suočavanja sa "zajedničkim izazovima", kao što je pretnja Irana.

"Radujem se saradnji sa vama da osnažimo savezništvo SAD-Izrael, da nastavimo da širimo mir izmedju Izraela i arapskog sveta i suočimo se sa zajedničkim izazovima, pre svega pretnjom koju predstavlja Iran", rekao je Netanjahu u video-čestitci. (kraj) dep

 

Share: