EU se stidljivo raduje

16:45 22. 01. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BRISEL - Većina Evropljana pozdravila je pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima kao šansu za novi početak u odnosima SAD i EU, ali mnogi u Evropi ipak strahuju da "trampizam" nije otišao sa Donaldom Trampom i da bi mogao da se vrati već 2024. godine.

Ipak, kako javlja dopisnik RTS Dušan Gajić, odlazak Trampa iz Bele kuće u Briselu je dočekan sa velikim i neskrivenim olakšanjem, jer tokom četiri godine Trampove administracije gotovo da nije bilo jedne oblasti u kojoj su EU i SAD bili na istoj poziciji.

Zato su zvaničnici EU spremno pozdravili promenu tona koja je stigla sa Bajdenom, nadajući se da je rečenica koju je izgovorio na ceremoniji preuzimanja dužnosti - "Obnovićemo savezništva i ponovo sarađivati sa svetom" - upućena pre svega Evropi.

Ali, ako ima nade i optimizma da je moguć novi početak u transatlantskim odnosima, u pitanju je vrlo oprezni optimizam. Četiri godine mandata Donalda Trampa ostavili su duboke tragove koji neće tek tako nestati.

Evropljani izgleda više ne veruju da SAD mogu da povrate nekadašnju vodeću ulogu u svetu, niti da će Evropa moći da se oslanja bez ostatka na SAD u budućnosti, bez obzira na promenu u Beloj kući.

To potvrđuje i novo veliko istraživanje Evropskog saveta za spoljne odnose, sprovedeno u jedanaest evropskih zemalja. Prema istraživanju, većina Evropljana smatra da će Kina prestići Ameriku kao vodeću globalnu silu već u sledećoj deceniji. Ujedno, Evropljani žele da u konfliktu Vašingtona i Pekinga Evropa ostane neutralna.

Većina takođe veruje da je američki politički sistem u krizi i da evropski sistemi bolje funkcionišu. Evropljani sumnjaju da mogu da se oslanjaju na SAD u oblastima kao što je odbrana i smatraju da EU treba da izgradi autonomnu poziciju u budućnosti.

Sve to ne znači da dobri odnosi EU i SAD neće biti obnovljeni, ali nagoveštava da će biti na novim osnovama. (kraj) lj/dpv

Share: