Kina zabranila BBC

23:15 11. 02. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

LONDON - Kina je zabranila emitovanje britanske televizije "BBC Vorld njuz" na svojoj teritoriji, zbog toga što je regulatorno telo zaključilo da nije na profesionalan način izveštavala o pandemiji koronavirusa i odnosu vlasti prema Ujgurima.

BBC je saopštila da je "razočarana" tom odlukom, ali je ona mogla da se očekuje nakon što je britansko regulatorno telo Ofcom pre sedam dana oduzelo licencu televiziji "Čajna global televižin netvorks" (CGNT).

Kineska Državna uprava za film, televizuju i radio u odluci je navela da je BBC "ozbiljno kršio" profesionalna pravila izveštavanja, između ostalog i obavezu "da vesti treba da budu istinite" i da "ne nanose štetu nacionalnim interesima Kine".

Britanska televizija je ujedno obaveštena da ni naredne godine neće biti prihaćen njen zahtev za dobijanje licence.

"Razočarani smo što su se kineske vlasti odlučile na ovaj korak. BBC je međunarodni program vesti kome se najviše veruje i izveštava iz svih delova sveta pošteno, nepristrasno i bez straha", navodi se u saopštenju BBC.

Televizija BBC Vorld njuz u Kini je mogla da se gleda u hotelima i nekim diplomatskim naseljima, što znači da najveći broj Kineza nije mogao da je prati. (kraj) is/dpv

 

 

Share: