Princ odobrio ubistvo

21:27 26. 02. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman odobrio je zarobljavanje ili pogubljenje novinara i disidenta Džamala Kašogija, navodi se u proceni američkih obaveštajnih službi, sa koje je skinuta oznaka tajnosti.

U izveštaju objavljenom na internet stranici američke Nacionalne obaveštajne službe ukazano je da je takva procena, između ostalog, doneta na osnovu kontrole koju prestolonaslednik Salman ima u procesu donošenja odluka u Saudijskoj Arabiji.

"Reč je o direktnoj umešanosti ključnog savetnika i članova Salmanovog obezbeđenja u tu operaciju, kao i o prestolonaslednikovoj podršci za upotrebu nasilnih mera u ućutkivanju disidenata koji borave u inostranstvu – uključujući Kašogija", navodi se u izveštaju, čiji je sadržaj delimično zatamljen u nastojanju da se ne naruše odnosi Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, prenosi Glas Amerike.

"Ocenjujemo da je prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman odobrio operaciju hvatanja ili ubistva Kašogija u Istanbulu”, navodi se u dokumentu.

Skidanjem oznake tajnosti sa izveštaja američki predsednik Džozef Bajden ukinuo je odluku svog prethodnika Donalda Trampa da dokument ne bude objavljen što, kako navodi Rojters, održava spremnost Sjedinjenih Država da Saudijskoj Arabiji skrene pažnju na izazove u oblasti ljudskih prava, ali i ratnih sukoba u Jemenu.

Bajden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u danu u kom je nova američka administracija odlučila da skine oznaku poverljivosti i objavi izveštaj obaveštajnih službi o ubistvu Kašogija.

Kašogi je živeo u samonametnutom izgnanstvu u američkoj saveznoj državi Virdžiniji, a za Vašington post pisao je kritičke tekstove o politici koju vodi saudijski prestolonaslednik Salman.

U oktobru 2018. otišao je u saudijsksi konzulat u Istanbulu, gde mu je obećano izdavanje dokumenta potrebnog za brak sa verenicom iz Turske. Tim operativaca povezan sa Muhamedom bin Salmanom ga je u prostorijama konzulata ubio na brutalan način, a njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni. (kraj) is/dpv

Share: