Dragi ljut na Erdogana

00:05 09. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

RIM - Italijanski premijer Mario Dragi optužio je danas turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana da je ranije ove sedmice hteo da ponizi predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen i rekao kako treba biti otvoren s "diktatorima", što je izazvalo osude iz Ankare, javlja Rojters.

Erdogan je u utorak u Ankari primio predsednicu EK Ursulu fon der Lejen i predsednika Evropskog savta Šarla Mišela, a na snimci s početka toga sastanka vidi se da je Mišelu namenjena stolica odmah do Erdogana, dok je Fon der Lejen morala da sedne na obližnji kauč sa strane, navodi britanska agencija.

"Apsolutno se ne slažem s Erdoganovim ponašanjme prema predsednice Fon der Lejen... Mislim da to nije bilo prikladno ponašanje i bilo mi je jako žao zbog ponižavanja koje je Fon der Leyen morala da pretrpi", rekao je Dragi novinarima.

"U vezi s tim, nazovimo ih to što jesu - diktatorima - s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti otvoren kada se izražavaju drugačija gledišta i mišljenja", poručio je šef italijanske vlade.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je zbog Dragijeve izjave pozvalo italijanskog ambasadora u Ankari, a šef dilomatije Mevlut Čavušoglu oštro je kritikovao izjavu italijanskog premijera. (kraj) vip/dpv

Share: