Policijski čas u Nemačkoj?

17:53 13. 04. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BERLIN - Ukoliko u Bundestagu i Bundesratu prođe predlog Savezne vlade, uskoro će nemački okruzi i gradovi biti obavezni da uvedu strogo zaključavanje, sa policijskim časom tokom noći.

Nemačka Vlada usvojila je predlog o takozvanoj "ručnoj kočnici" tokom pandemije i ako taj dodatni paragraf Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti bude usvojen, svaki okrug i grad biće u obavezi da uvede istovetne mere u slučaju da na njihovoj teritoriji u poslednjih sedam dana ima više od 100 novih slučajeva korone na 100.000 stanovnika, prenosi Dojče vele.

Ta takozvana incidencija je u toku trećeg talasa pandemije premašila 100 u proseku cele Nemačke, a trenutno je tek svaki četvrti okrug ili grad ispod te brojke koju vlasti proglašavaju kritičnom.

Stanje je ozbiljno, rekla je Angela Merkel novinarima posle sednice Vlade, dodavši da je bilo krajnje vreme da se krene u promene zakona.

Ako predložene izmene budu usvojene, okruzi sa višom incidencijom moraće da zatvore praktično sve osim supermarketa, drogerija, apoteka i benzinskih pumpi, dok bi restorani samo mogli da izdaju hranu.

Pored toga, bila bi uvedena zabrana kretanja između 21 čas i 5 časova ujutru, a od toga bi bili izuzeti samo oni koji odlaze na posao ili kod lekara.

Dodatno bi se ograničila i okupljanja u privatnom prostoru, tako da bi članovi domaćinstva mogli da se vide sa najviše jednom odraslom osobom koja ne živi sa njima, ne računajući decu do 14 godina.

Prema nacrtu zakona, ukoliko incidencija pređe 200, što je trenutno slučaj u 73 od oko 400 okruga, morale bi da se zatvore i škole i vrtići, uz mogućnost da se napravi izuzetak za učenike završnih razreda.

Na ovaj način savezna vlada pokušava da preuzme dizgine u borbi protiv pandemije, jer sada svaka od 16 pokrajina ima više nadležnosti od nje, zbog čega nisu imale odjeka kritike Angele Merkel popuštanja mera u pojedinim pokrajinama. (kraj) is/dpv

Share: