Non-pejper iz Beograda

00:41 30. 04. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BRISEL - Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je kako ne veruje da non-pejperi koji odnedavno kruže, potiču iz evropskih prestonica ili iz Sjedinjenih Američkih Država, već da dolaze iz Beograda ili čak Rusije koja, kako je ocenio, namerava da iskoristi zapadni Balkan za napad na Evropsku uniju i NATO, javlja portal Kossev pozivajući se na prištinsku Kohu.

"Ne verujem da su autori ovih 'ne-dokumenata' zapadne prestonice, sigurno ne SAD, ali ni evropske prestonice. Verujem da ovo dolazi iz Beograda, a možda čak i sa severoistoka. Interes Ruske Federacije je da zapadni Balkan iskoristi za napad na EU i NATO. Trudim se danju i noću da ubedim međunarodnu zajednicu u ono što je ispravno i korisno", rekao je Kurti.

On je ocenio da je namera Beograda da otvori Ahtisarijev paket i da su na udaru sva pitanja u tom dokumentu.

"Formula uspeha, koja je takođe moralna i politička obaveza, jeste da mi branimo nezavisnost i da međunarodni akteri brane Ahtisarijev plan protiv Srbije. Cilj Srbije je bosnizacija Kosova, da Kosovo postane propala država. Cilj je napad na suverenitet i teritorijalni integritet otvaranjem Ahtisarijevog paketa", smtra Kurti uz ocenu da je plan finskog diplomate "dete internacionalaca". 

"Internacionalci ga moraju zaštititi, dok ja branim naše voljeno, nezavisno Kosovo", izjavio je Kurti. (kraj) vip/dpv

Share: