Ministarski sastanak G7

15:09 04. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova sedam najrazvijenijih zemalja sastali su se u Londonu uživo prvi put od početka pandemije virusa Covid-19, a u agendi su oporavak od pandemije, klimatske promene, siromaštvo, obrazovanje devojčica, odnosi sa Kinom i Rusijom, kao i priprema dolaska predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena na samit G7 u prestonici Velike Britanije radi oživljavanja saradnje tradicionalnih partnera.

Na prvom ministarskom sastanku od 2019. godine, domaćin Velika Britanija ugostiće ministre spoljnih poslova SAD, Kanade, Japana, Francuske, Italije i Nemačke, a na trodnevni sastanak pozvani su u statusu gosta šefovi diplomatija Australije, Indije, Južne Afrike i Južne Koreje. 

Ključna tema ministara spoljnih poslova verovatno će biti odnosi sa Kinom, navodi Dojče vele, napominjući da novi šef američke diplomatije Entoni Blinken želi da se "jasno pozabavi konkurencijom i razgraničenjem od trgovinskog partnera i političkog rivala Kine", što je i rekao u televizijskom intervjuu pre polaska u Evropu. 

Ministri će usaglasiti osnove za dolazak predsednika Džozefa Bajdena idućeg meseca na Samit G7 u Velikoj Britaniji "s ciljem da bude oživljena saradnja s tradicionalnim saveznicima, posle višegodišnih trzavica pod Donaldom Trampom".  

Ova 47. samit u Karbis beju u grofoviji Kornvol britanski premijer Boris Džonson želi da iskoristi da Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon napuštanja Evropske unije, predstavi kao "globalnu Britaniju", kao "igrača" na svetskoj sceni, konstatuje Dojče vele. (kraj) dep

Share: