Izrael pod lupom sveta

23:09 10. 05. 2021. FoNet | Velimir Ilić

JERUSALIM - Portparol američkog Stejt dipartmenta Ned Prajs ocenio je da su raketni napadi palestinskih oružanih grupa u pojasu Gaze na Izrael “neprihvatljiva eskalacija” nasilja, navodeći da su Sjedinjene Države “u potpunosti angažovane” na promovisanju smanjenja tenzija u Jerusalimu, objavila je Al Džazira.

Američki predsednik Džozef Bajden zabrinut je zbog rasta tenzija u Izraelu, a Savet bezbednosti UN održao je hitan sastanak o nasilju u Jerusalimu, ali bez dogovora o zajedničkoj deklaraciji nakon što su Sjedinjene Države ocenile da “javna poruka nije primerena u ovoj fazi”.

Sirene za uzbunu oglasile su se tokom dana u Jerusalimu, obližnjim gradovima i zajednicama blizu Gaze, nekoliko minuta posle zahteva Hamasa da Izrael povuče svoje snage oko džamije Al Akse. Hamas i manja militantna grupa Islamski džihad preuzeli su odgovornost za raketne napade, a izraelski mediji tvrde da je ispaljeno više od 30 raketa.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozep Borelj pozvao je sve strane da poštuju status kvo na svetim mestima u Jerusalimu, izrazivši zabrinutost zbog nedavnih sukoba i nasilja, uključujući i današnje.

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan poručio je da će Turska "mobilisati ceo svet, posebno islamski", kako bi "zaustavila izraelski teror nad Palestincima i okupaciju”.

Palestinci u Jerusalimu već nekoliko dana protestuju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o proterivanju palestinskih porodica iz kvarta Šeik Jaraha, a situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale da rasteraju vernike iz kompleksa Al Akse.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je broj povređenih u intervenciji izraelskih snaga protiv Palestinaca u kompleksu Al Akse povećan na 305. (kraj) vip/nm

Share: