Dogovor o prekidu vatre?

00:46 15. 05. 2021. FoNet

TEL AVIV - Između Izraela i Hamasa moguće je da bude postignut dogovor o prekidu vatre, nakon što je Hamas poslao signale da je spreman za pauzu, objavio je Tajms of Izrael pozivajući se na diplomatske izvore.

Isti izvor je naveo da je Izrael bombardovanje Pojasa Gaze pojačao u četvrtak, još više u petak, zato što su to "verovatno poslednji udarci pre nego što zaustavite sukob".

Diplomatski izvor, koji je upoznat sa naporima za sklapanje primirja između Izraela i Hamasa, u petak je izjavio da bi obe strane mogle doći do sporazuma "za nekoliko dana", uz intenzivne napore da se zaustavi skoro jednonedeljni smrtonosni konflikt.

Diplomata koji je zahtevao anonimnost iskazao je "oprezni optimizam", navodi Tajms of Izrael. 

Politički vođa Hamasa Haled Mašal izjavio je u petak turskoj novinskoj agenciji da su oni spremni za prekid vatre, "ali da nije stigao odgovor Izraela". 

Dodao je da su SAD i Rusija infolvirane u razgovore. 

Pozivajući se na egipatske obaveštajne zvaničnike upućene u pregovore, agencija AP je objavila da je Izrael odbio predlog Egipta o jednogodišnjem primirju sa Hamasom i drugim militantima iz Gaze, a da je Hamas predlog prihvatio, navodi Tajms of Izrael. (kraj) dep

Share: