Žestoko u Pojasu Gaze

13:19 16. 05. 2021. FoNet

GAZA - Izraelska vojska objavila je da je iz Pojasa Gaze tokom noći ispaljeno 120 projektila, a od početka eskalacije konflikta više od 2 500. Produženo je vanredno stanje u Lodu, Aškelonu i Ašdodu. Izrael je uništio Hamasovo skladište oružja i od jutros gađa raketne bacače. Zbog situacije na Bliskom istoku zasedaće Savet bezbednosti, prenosi RTS.

Izraelsko - palestinski sukob ušao je u sedmi dan. U sukobima Hamasa i izraelskih snaga bezbednosti poginuo je 181 Palestinac i ranjeno više od 1 200 Palestinaca, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Samo tokom današnjih napada ubijeno je najmanje 33 Palestinaca, a među njima je 13 dece, naveli su zvaničnici, a preneo Rojters. To je najteži pojedinačni napad otkako su pre nedelju dana počeli sukobi između Izraela i militantnog Hamasa, naveo je AP.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je još 50 osoba ranjeno u današnjim napadima, u kojima su srušene tri zgrade.

Tokom jutrošnjeg bombardovanja Gaze je, kako navodi palestinsko ministarstvo, ubijeno 26 civila, među kojima je osmoro dece. Hamas je od 19 časova sinoć pa sve do jutros iz Pojasa Gaze na Izrael ispalio 120 raketa, od kojih je 11 završilo na teritoriji Pojasa Gaze, saopštila je izraelska vojska. 

Rakete ispaljene iz Pojasa Gaze i šrapneli od projektila koje je odbio protivvazdušni sistem "gvozdena kupola" pogodili su više gradova u južnom i centralnom delu Izraela, među kojima su Ašdod, Gan Javne i Rišon Lezion, javlja Tajms of Izrael.

Izraelska nacionalna služba hitne pomoći Magen David Adom saopštila je da je u napadima povređeno 10 ljudi dok su bežali u skloništa. Militantni Hamas preuzeo je odgovornost za napade. (kraj) dep

 

Share: