Klimatske promene prioritet

15:10 13. 06. 2021. FoNet/AP

KARBIS BEJ - Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država u svetu dogovorila se da poveća doprinos za finansiranje klimatskih promena i ispuni zakasnelo obećanje da će dati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnijim zemljama. Pozvala je druge razvijene zemlje da se pridruže tim naporima, prenosi RTS.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka sedam najvećih ekonomija sveta tokom vikenda u Kerbis beju, na jugozapadu Velike Britanije, G7 je naveo da ponovno potvrđuje zajednički cilj razvijenih zemalja da izdvoje 100 milijardi dolara iz javnih i privatnih izvora do 2025. godine.

G7 poziva Kinu da poštuje ljudska prava u regionu Sinđijang i omogući Hongkongu visok stepen autonomije. Grupa sedam industrijski najrazvijenijih država je naglasila značaj mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i založila se za mirno rešavanje tog pitanja.

Britanski premijer Boris Džonson potvrdio je da se Grupa sedam obavezala da će obezbediti milijardu vakcina, kako bi pomogli siromašnijim državama da imunizuju stanovništvo. (kraj) dep

Share: