Podbačaj u suzbijanju trafikinga

21:29 01. 07. 2021. FoNet | Vera Barišić

VAŠINGTON - Vlada Srbije ne zadovoljava u potpunosti minimum standarda za eliminaciju trgovine ljudima, ali ulaže značajne napore da to učini, konstatovano je u godišnjem izveštaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svetu koji je danas u Vašingtonu predstavio američki državni sekretar Entoni Blinken.

U izveštaju se navodi da je Vlada pojačala napore u odnosu na prethodnu godinu, imajući u vidu uticaj pandemije kovid-19 na njene kapacitete za borbi protiv trafikinga, i da zbog toga ostaje zemlja drugog od tri nivoa kategorizacije, preneo je Glas Amerike.

Napori Srbije, kako se navodi, obuhvatali su izricanje većeg broja presuda krijumčarima i identifikaciju većeg broja žrtava. Vlada je takođe uložila više resursa u Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima (CPTV), a sudije su odobrile "status posebno osetljivih svedoka" za veći broj žrtava, navodi Stejt department.

Ističe se da je Vlada organizovala kampanje za podizanje svesti u pogledu trafikinga i da je, između ostalog, finansirala takmičenje za medijske projekte o tom pitanju.

U izveštaju se međutim ocenjuje da nije ispunjen minimum standarda u nekoliko ključnih oblasti. Izdvaja se nedostatak proaktivnih napora Vlade kada je reč o identifikaciji žrtava, zatim nedostatak sredstava i osoblja u CPTV za adekvatnu pomoć žrtvama, te zatvaranje centra za hitni prijem žrtava zbog problema povezanih sa pandemijom i nemogućnosti da dobije dozvolu. (kraj) vbr/dpv

Share: