Stanje katastrofe u Njujorku

01:05 07. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Guverner američke države Njujork Endrju Kuomo uveo je izvršnom naredbom stanje "vanredne katastrofe" zbog oružanog nasilja širom Njujorka i najavio trošak od 138 miliona dolara u "programe intervencije, prevencije i zapošljavanja" da bi "rizičnu omladinu" povukao sa ulica na "letnje poslove".

Slučaj "vanredne katastrofe" omogućava državi "brzu raspodelu sredstava i resursa" lokalnim zajednicama da bi odmah mogle započeti borbu protiv oružanog nasilja, pojašnjeno je u izvršnoj naredbi koju je Kuomo potpisao i koja je objavljena na sajtu guvernera.

"Ako pogledate najnovije podatke, (videćete da) više ljudi sada umire zbog oružanog nasilja i kriminala nego od Kovida-19", rekao je Kuomo i naglasio da je reč o nacionalnom problemu kog "neko mora da reši" jer "naša budućnost zavisi od toga". 

Početnih pet žarišta, koje je Kuomo naveo, uključuju samo 4.090 mladića između 18 i 24 godine, ali ova žarišta čine 48,5 odsto nedavnog oružanog nasilja u tim zajednicama.

Kuomo je ocenio da je porast ovakvog nasilja počeo sa pandemijom kovida, koja je mnoge mlade ljude udaljila od škole i posla, dok su "poremećaji u socijalnoj podršci" lišili mlade "sigurnih, produktivnih mesta za odlazak tokom dana". (kraj) dep

Share: