Kazna od 1,3 milijarde

16:00 08. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Evropska komisija (EK) je izrekla novčanu kaznu od 1,3 milijarde dolara najvećim nemačkim proizvođačima automobila, navodeći da su se Dajmler, Folksvagen, Audi i Porše tajno dogovarali da ograniče razvoj i uvođenje automobilskih sistema za kontrolu emisije gasova, prenosi portal biznis.rs.

Na taj način izbegli su da učestvuju u konkurentskoj utakmici s tehnologijama za ograničavanje zagađenja vazduha iz automobila na benzinski i dizel pogon, saopštila je EK, koja Dajmleru nije izrekla kaznu zato što je razotkrio postojanje kartela i time stekao status uzbunjivača. 

Šefica antimonopolskog regulatora EU i izvršna potpredsednica EK Margret Vestager izjavila je da su "ovi proizvođači namerno izbegavali " konkurentsko nadmetanje u filterima za bolje prečišćavanje nego što to zahtevaju EU standardi o emisiji štetnih gasova, mada im je "odgovarajuća tehnologija dostupna". 

Ovo je prvi put da je Evropska komisija izrekla novčane kazne zbog kočenja i neučestvovanja u tehnološkom razvoju. (kraj) dep

Share: