Razvlašćeni Šmit do jula 2022?

00:37 15. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Rusija i Kina dostavile su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom bi se odmah oduzela ovlašćenja Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu da nadzire izvršenje mirovnog sporazuma iz 1995, kojim je okončan rat, a ta funkcija bi bila trajno ukinuta u roku od godinu dana.

Ovlašćenja koja su data Visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje mirovnog sporazuma 1997. u Dejtonu "više nisu potrebna s obzirom na napredak koji su postigle strane u Bosni", navodi Asošijeted pres (AP), koji je u sredu dobio nacrt rusko-kineske rezolucije. 

Nacrt podržava imenovanje nemačkog predstavnika Kristijana Šmita "do 31. jula 2022. godine, sa zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika". 

Šmit je imenovan za visokog predstavnika odlukom Upravnog odbora za sprovođenje mirovnog sporazuma donetom 27. maja, a na dužnost stupa 1. avgusta, kada stupa na snagu ostavka Valentina Incka, koji je na ovoj poziciji proveo 12 godina.

Ostaje da se vidi da li Savet bezbednosti, koji nije učestvovao u dejtonskom mirovnom sporazumu, ima moć da zatvori kancelariju visokog predstavnika, konstatuje AP. (kraj) dep

 

Share: