Bura zbog restitucije Karađorđevićima

00:53 17. 07. 2021. FoNet

PRAG - Restitucija imovine srpske kraljevske porodice Karađorđević u Crnoj Gori nije pitanje pravne osnove već političke volje, izjavio je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević za Radio slobodna Evropa (RSE), dok vladajuće i opozicione strukture u Podgorici kritikuju izjavu predsednika Opštine Budva Marka Carevića da Crna Gora treba da vrati imovinu "koju je bespravno oduzela".

U pisanoj izjavi Karađorđević je podvukao da "ovde nije tema imovina kraljevske porodice, već pitanje privatnog vlasništva". 

Upitan da li očekuje da promena vlasti u Crnoj Gori utiče na proces restitucije, prestolonaslednik je naveo da je "situacija ista kao što je bila i prethodnih godina – uvek je bilo u rukama Vlade da učini pravu stvar". 

Karađorđevići su 2005. podneli zahtev za vraćanje nekretnina koje su im oduzete 1947. odlukom Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a pitanje je aktuelizovala izjava predsednika Opštine Budva Marka Carevića, iz Demokratskog fronta (DF), od 14. jula, da Crna Gora treba da im vrati imovinu koju je, kako smatra, bespravno oduzela. 

Carevićeva izjava izazvala je kritike u političkoj javnosti Crne Gore, kako u vladajućoj koaliciji, tako i u opoziciji. DF se nije oglašavao, a URA Dritana Abazovića pozvala je na oprez.

Vlada i Ministarstvo finansija, u čijem se resoru imovinska pitanja, nisu odgovorili na pitanje RSE kakav je njihov stav povodom zahteva Karađorđevića za povraćaj imovine. 

Zahtevom za restituciju porodica Karađorđević traži vilu "Miločer", veliki deo Miločerskog parka, parcele u Pržnom i na Svetom Stefanu, kuću na Cetinju i objekat u Rijeci Crnojevića, a zahtev je Komisija za povraćaj i obeštećenje odbila 2007. i 2012. godine, na šta su Karađorđevići uložili žalbu.

"Nakon žalbi koje smo podneli i sprovedenih sudskih postupaka, oba puta je sud poništio ove odluke i vratio postupak Komisiji za restituciju, gde je još u toku prvostepeni postupak", naveo je Karađorđević za RSE. (kraj) dep

Share: