Polemika Dodika i Durakovića

23:26 30. 07. 2021. FoNet

BANJALUKA - Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će nakon letnje pauze "zbog progona novinara" biti smenjen predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković, dok je Duraković izjavio da on nije proizvod volje bilo koje srpske stranke "već volje Bošnjaka" kojima pripada to mesto.

Dodik je naglasio da je konsenzus o smeni Durakovića, koji mu je u srebreničkoj skupštini koalicioni partner, postignut "između koalicionih partnera na nivou Srebrenice".

Ova inicijativa potekla je nakon što je predsednik SO Srebrenica podneo krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đuričića, koristeći zakonsku odredbu o zabrani negiranja genocida, ukazujući da po pitanju Srebrenice "sigurno Bošnjaci neće postajati Galijaševići (Dževad) zato što je srpska demokratska volja da se negira genocid ili kriše zakoni".

"Ja nisam proizvod volje SNSD ili nekog SDS ili neke druge srpske stranke, već volje Bošnjaka. Naravno da je to političko nasilje, je mi kao građani nećemo prestati podnositi krivične prijave, jer nam je to omogućio Krivični zakon BiH. Bošnjaci se ne mogu doisciplinovati da postanu podobni Miloradu Dodiku i njemu sličnim" rekao je Duraković za N1 Sarajevo i naglasio da, po pravilu, Bošnjak mora da bude predsednik Skupštine opštine Srebrenica. (kraj) dep

Share: