Predsednik napustio zemlju

14:08 15. 08. 2021. FoNet

KABUL - Ministar unutrašnjih poslova Afganistana Abdul Satar Mirzakval rekao je da će se predaja vlasti prelaznoj vladi obaviti mirno i da će Kabul biti bezbedan.

Delegacija afganistanske vlade otputovaće u Katar da bi se sastala s predstavnicima talibanskih pobunjenika, saopštio je član afganistanskog pregovaračkog tima.

Predsednik Afganistana Ašraf Gani napustio je zemlju s najbližim saradnicima kada su talibani ušli u Kabul, prenose tamošnji mediji. Navode i da je ranije tokom dana političkim liderima predao ovlašćenja za rešavanje krize u zemlji. Izvori bliski talibanima naveli su da je dogovoreno da Gani podnese ostavku posle političkog dogovora - i preda vlast prelaznoj vladi.

Diplomatski izvori Rojtersa naveli su da će predsednik privremene vlade Afganistana biti bivši ministar unutrašnjih poslova Ali Ahmad Džalali, ali nije razjašnjeno da li su talibani pristali na njegovo imenovanje.

Talibanski pobunjenici drže pod kontrolom gotovo dve trećine zemlje, a počeli su da osvajaju i Kabul. Osvojili su Kandahar, drugi po veličini grad u Afganistanu, a od jutros je pod njihovom kontrolom i Džalalabad, koji je pao bez borbe. (kraj) dep

 

Share: