Gani: Pobedili Talibani

22:40 15. 08. 2021. FoNet | Velimir Ilić

AVGANISTAN - Avganistanski predsednik Ašraf Gani priznao je da su talibani pobedili i rekao da je otišao iz zemlje kako bi sprečio krvoproliće kada su radikalni militanti, zauzevši glavni grad Kabul, stigli na korak do potpune kontrole nad Avganistanom koji napuštaju strane diplomate.

Predsednik Gani, za koga su zapadni mediji javili da je otišao u Uzbekistan, nije rekao gde je, ocenivši da bi "brojni rodoljubi bili ubijeni, a Kabul razoren", da je ostao u Avganistanu.

"Talibani su pobedili... i sada su odgovorni za čast, upravljanje i očuvanje svoje zemlje", objavio je Gani na Fejsbuku.

Bivši potpredsednik Abdulah Abudlah prvi je rekao da je predsednik Ašraf Gani "napustio" zemlju posle sedmogodišnje vladavine, ne otkrivajući gde je otišao, navodi AFP.

Agencija Rojters javila je da je Gani otišao u Tadžikistan, a tu informaciju objavila je i televizijska mreža Tolo Njuz.

Agencija Frans Pres podseća da je Ganijev odlazak bio jedan od glavnih zahteva talibana tokom višemesečnih pregovora s avganistanskom vladom, ali da avganistanski šef države nije hteo da se povuče.

Talibani su u međuvremenu objavili snimak na kojoj se vidi da su zauzeli predsedničku palatu u Kabulu.

U toku je evakuacija stranih diplomata, svi komercijalni letovi iz Avganistana su obustavljeni, a sletanje i poletanje dozvoljeno je samo vojnim avionima. (kraj) vip/nm

 

Share: