Nismo mogli sami protiv talibana!

22:26 16. 08. 2021. FoNet

VAŠINGTON - Predsednik Amerike Džozef Bajden izjavio je da američke trupe ne mogu i ne treba da se bore i ginu u ratu u kojem avganistanske snage nisu voljne da se bore same za sebe, kao i da je na teži način saznao da nema dobrog vremena za povlačenje američkih snaga.

Podsetio je da su američki vojnici otišli u Avganistan pre 20 godina, kako bi uhvatili počinioce napada 11. septembra.

"To smo i napravili. Dokrajčili smo Al Kaidu u Avganistanu... Naš cilj ostaje ono što je bio i pre, da sprečimo teroristički napad na našu domovinu", poručio je Bajden i podsetio da je, kada je preuzeo dužnost predsednika, nasledio dogovor koji je Donald Tramp sklopio s talibanima.

"Naše snage u Avganistanu pale su sa 15 000 na 2 500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili da poštujem te pregovore ili da krenem u rat s talibanima. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga posle 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost, ili povući naše snage ili eskalirati sukob i poslati hiljade američkih vojnika. Ostajem pri svojoj odluci. Posle 20 godina saznao sam na težak način da nema dobrog vremena za povlačenje američkih snaga. Rizici su nam bili jasni, planirali smo svaku mogućnost, ali je istina da se to razvilo brže nego što smo očekivali. Šta se dogodilo? Avganistanski lideri pobegli su iz zemlje i njihova vojska se srušila", rekao je Bajden i priznao da nije očekivao tako brzu reakciju talibana.

Ali, kako je rekao, brzi kraj avganistanske vlade samo je opravdao njegov izbor da okonča rat. Istovremeno, upozorio je talibane da se ne mešaju u proces evakuacije, poručujući da će upotrebiti "razornu silu" ako to bude bilo potrebno. (kraj) dep

 

 

 

 

 

Share: